
Muzeum znajduje się w Ustroniu Morskim przy ul. Kołobrzeskiej 9. Zaprasza na
podróż do krainy chleba! Klimat zacnej, wiejskiej chaty wypełnionej zniewalającym
aromatem świeżo upieczonego chleba i zapachem pieczonej, swojskiej kiełbasy czy żurku w chlebie - oto co czeka nas po przekroczeniu progu Skansenu Chleba
w Ustroniu Morskim.
Skansen znajduje się
przy drodze krajowej nr 11, na trasie Koszalin - Kołobrzeg. Piękna,
stylizowana na XIX - wiek, kryta trzciną chata wykonana techniką pruskiego muru, to kolejne "dziecko" małżeństwa Mirosławy Raczkowskiej - Sobańskiej i Zdzisława Sobańskiego, właścicieli Przedsiębiorstwa Wielobranżowego Bravo we Wrzosowie oraz Piekarni Ekologicznej w Ustroniu Morskim.

Wizyta w Skansenie Chleba
to prawdziwa podróż do przeszłości, w czasy gdy gospodynie przed rozkrojeniem świeżego bochna, naznaczały go krzyżem, a po posiłku skrupulatnie zbierały ze stołu każdy okruszek "naszego powszedniego".
W tej podróży w czasy wielkiego szacunku dla chleba, pomagają specjalnie przygotowane
prelekcje dla dzieci, młodzieży i dorosłych. Traktują o historii młynarstwa
i piekarnictwa. Najmłodsze dzieci mają okazję wysłuchać pięknej bajki J. CH. Andersena "O dziewczynie, która podeptała chleb".

Każde dziecko otrzymuje też
własny kawałek ciasta na bułeczkę, której nadaje wymyślony przez siebie kształt. Wszyscy słuchacze, bez względu na wiek,
rozsiadają się w drewnianych ławach, koncentrując wokół serca skansenu, ponad 120 - letniego pieca, który zachował się w jednym z budynków mieszkalnych wioski Ząbrowo. To w nim wypiekają się na oczach gości
bochny chleba przygotowywanego według starych receptur.
Możemy tu skosztować w 100 procentach
żytniego chleba sarmackiego, chleba maślankowego, do którego wypieku zamiast wody używa się właśnie maślanki czy razowego, słonecznikowego chleba seniora. Kto ma ochotę zakosztować piekarskiej ekstrawagancji, zje tu na miejscu lub kupi by skosztować w domu,
chleb pański. Jak przystało na nazwę, składniki ma iście pańskie. Wykonuje się go na słodzie żytnim
i dodaje bakalie, suszone morele, orzechy arachidowe i włoskie oraz śliwki.